Hvad er Histaminintolerance?

24 jan, 2023 | Sund kost, Behandling, Kroppen

Du kender sikkert nogen med fødevareintolerance eller allergi – det er meget almindeligt. Men for dem, der ikke har været i stand til at udpege en specifik fødevare, der forårsager deres symptomer, eller som oplever generelle ubehag og intermitterende allergiske reaktioner, som de ikke rigtig kan forklare, kan der være noget andet på spil, nemlig histaminintolerance.

De fleste mennesker har aldrig hørt om det, men det er mere almindeligt, end du måske tror.

Histaminintolerance kan være forbindelsen mellem dine forvirrende og ubehagelige symptomer. Hvis du har hovedpine, migræne, angst, hudkløe, eksem, hyppig slimdannelse i luftveje, pludselig svedtendens, mavesmerter, diarré eller andet, som du eller dine læger ikke har været i stand til at løse, er det muligt, at histamin er problemet.

 

Hvad er histamin helt præcist?

Histamin er en forbindelse frigivet af mastceller og andre typer hvide blodlegemer som et immun- og inflammatorisk respons på skader og fremmede vira og bakterier. Det er nødvendigt for mange vigtige funktioner såsom fordøjelse ved at stimulere saltsyrefrigivelse fra maven og kvindelig reproduktiv sundhed ved at stimulere østrogenfrigivelse. Det stimulerer sammentrækninger af glatte muskler som dem i tarmen og livmoderen. 

Når din krop står over for et patogen eller et fremmed stof som pollen, så frigiver mastceller histamin, som udvider og svulmer blodkarrene, hvilket tillader flere hvide blodlegemer at komme til stedet og bekæmpe patogenet eller truslen. 

Histamin fungerer også som neurotransmitter og sender signaler til hjernen for at hjælpe med at kontrollere kropstemperatur, fordøjelse, hjertefrekvens og andet.

Hvis du kommer i kontakt med noget, du er allergisk over for eller intolerant over for, vil histamin virke på mange forskellige dele af kroppen, for eksempel: udvider blodkarrene, får dine lunger til at trække sig sammen, frigiver adrenalin, øger din puls, øger kapillærer, permeabilitet, hvilket forårsager hævelse og får din hud til at klø. Det forårsager med andre ord en allergisk reaktion.

 

Histaminintolerance

Histamin er et vigtigt kemikalie. Men for meget histamin betyder for meget stimulering af alt.

Har du for meget histamin vil denne overstimulering igangsættes sammentrækninger i tarmen, som vil forårsage mavesmerter, kvalme, opkastning og diarré. Hvis du er en kvinde, vil disse muskelsammentrækninger ske i livmoderen og forårsage menstruationssmerter og kramper.

Overstimuleringen vil udvide kar for at tillade hvide blodlegemer at bekæmpe det den tror angriber kroppen. Har du for meget udvidelse, og du vil opleve lavt blodtryk, rødmen og rosenrøde kinder og andre allergiske reaktioner.

Med andre ord betyder histaminintolerance ikke at du er allergisk over for eller intolerant over for histamin. Histaminintolerance er simpelthen at have symptomer på for meget histamin i kroppen.

 

Hvad forårsager histaminintolerance?

Histamin vil gå ud af balance, når din krop får for meget histamin fra mad eller producerer for meget histamin, mens den ikke er i stand til at slippe af med overskuddet.

Der er 2 store enzymer, der nedbryder histamin:

DAO enzym

Det står for diaminoxidase enzym. Det er ansvarligt for at nedbryde eksternt histamin i tarmen (det histamin du får fra mad). Det produceres hovedsageligt i tyndtarmen, tyktarmen, moderkagen og nyrerne.

 

HNMT enzym

Det står for Histamin N-Methyltransferase enzym. Det er ansvarligt for at nedbryde internt produceret histamin i det intracellulære rum (mellem cellerne). Det findes for det meste i nyrer, lever, milt, tyktarm, rygmarv, prostata, æggestokke og bronkier.

 

Svækkelse af DAO-enzym synes dog at være en større bidragyder til histaminintolerance end svækkelse af HNMT-enzym.

Næsten alle fødevarer indeholder histamin, men nogle har meget mere end andre. Men hvis vi ikke har nok DAO, så kan vi ikke nedbryde histamin. “Det kan bygge op til høje niveauer og forårsage symptomer, og disse er symptomerne på histaminintolerance eller overbelastning.

 

Endometriose og IBS

 

 

Hvad er årsag til DAO-mangel?

  • Visse typer medicin, der blokerer DAO-produktion og/eller -funktion, såsom immunmodulatorer
  • Fordøjelsesproblemer som utæt tarm, irritabelt tarmsyndrom, IBD, SIBO og andre 
  • At spise for mange histaminrige fødevarer (såsom avocado, aubergine, fermenterede fødevarer og andre histaminrige fødevare – se hele listen nedenfor)
  • Brug af alkohol

Histaminintolerance kan også være forårsaget af mastcelledysfunktion, hvilket kan resultere i histaminoverbelastning. For eksempel kan en underliggende årsag være mastocytose, et øget antal mastceller eller Mast Cell Activation Syndrome / MCAS, som er en stigning i aktiveringen af eksisterende mastceller.

Symptomerne på histaminintolerance varierer meget. Fordi histamin kan udløse en inflammatorisk reaktion i så mange dele af kroppen, kan symptomerne være utroligt vage.

Listen over potentielle histaminintolerancesymptomer er lang, men nogle af de mest almindelige er relateret til det kardiovaskulære system:

  • Rødmen
  • Svært ved at regulere kropstemperaturen
  • Pludselig overdreven svedtendens
  • Nældefeber
  • Udslæt
  • Hævelse
  • Kløende hud
  • Eksem
  • Hjertebanken og arytmi
  • Lavt blodtryk

Men symptomer kan også forekomme i: åndedrætssystem, såsom: 

  • Åndedrætsbesvær
  • Hoste (akut eller kronisk)
  • Astma
  • Tilstoppet næse
  • Bihuleproblemer
  • Ondt i halsen
  • Næsedryp og halsrensning

Fordøjelsessystem såsom:

  • Kvalme
  • Opkastning
  • Diarré
  • Mavesmerter
  • Oppustethed
  • sure opstød.

Nervesystemet, såsom:

  • Hovedpine
  • Migræne
  • Svimmelhed
  • Søvnløshed
  • Træthed 
  • Angst

Muskelsystem, såsom: 

  • Muskeltrækninger
  • Myalgi
  • Fibromyalgi

Reproduktionssystem, såsom:

  • Menstruationskramper
  • Uregelmæssig menstruation
  • Endometriose 
  • Østrogendominans

Fordi symptomerne er så forskellige, diagnosticeres og behandles det normalt ved en eliminationsproces.

Der er ingen standardiserede test til at diagnosticere histaminintolerance. En histaminnålestikstest kan hjælpe med at tyde på histaminintolerance, men det er ikke en afgørende test.

Derfor er diæt normalt det første skridt i både diagnose og behandling. 

 

Histaminintolerancebehandling

Med histaminintolerance kan du reducere og manipulere dine symptomer ved at gøre 3 ting;

  • Følg en lav histamin diæt
  • Støt DAO-funktionen med de rigtige næringsstoffer (vitamin C, B6, kobber). Mennesker med genetiske variationer med lav produktion af DAO, kan drage fordel af DAO-enzymtabletter for at mindske allergiske reaktioner.
  • Stabilisere mastceller (brændenælde, quercetin, C-vitamin)

Men alt dette er stadig kortsigtede løsninger.

Den bedste langsigtede løsning til at slippe af med histaminintolerance er at løse dine tarm-, immun- og inflammatoriske problemer fra deres rod.

Hvis du har fødevarefølsomhed, vil din krop fortsætte med at frigive histamin som en reaktion på fødevarer – selv sunde. Da DAO produceres og virker i tarmen, kan problemer i tynd- eller tyktarmen, såsom dysbiose, utæt tarm og SIBO, føre til svækkelse af DAO og histaminintolerance. Hvis du har denne overstimulering, vil dine immunceller konstant bekæmpe patogener og fødevarer og frigive mere histamin. 

Visse typer bakterier vil lave histamin, mens andre nedbryder det, så du skal sørge for at balancere din tarmflora ordentligt. 

Konklusionen er at du skal identificere de underliggende årsager til din histaminintolerance og behandle dem, hvis du vil være i stand til at nyde en række forskellige fødevarer og reducere dit ubehag og potentielle komplikationer af histaminoverskud.

 

 

 

Lav histamin kost

Hvis du vil gøre noget ved dine symptomer i dag, så start en lav histamin diæt. Hvis du føler dig bedre efter 14-30 dage, så er det meget muligt, at du har et histaminproblem. 

Mange mennesker begår desværre den fejl at stoppe der. De tror, at de skal forblive på en lav histamin kost for evigt. Nogle mennesker skal måske undgå store dele af de værste lovovertrædere (såsom alkohol), men den langvarige løsning er at finde frem til den underliggende problemer. På den måde bekymrer man sig mindre om, hvad man må eller ikke kan spise. 

Brug derfor en kost med lavt histaminindhold som en kortvarig plan, indtil du finder svarene til at fikse din tarm og immunsystem.

Undgå disse fødevarer, der indeholder histamin:

  • Fermenterede fødevarer som surkål, kimchi og kefir
  • Lagrede oste, yoghurt, creme fraiche, kærnemælk
  • Alkohol, især rødvin
  • Forarbejdet, lagret, saltet eller røget kød
  • Tomat, spinat, aubergine, avocado, champignon
  • Tørret frugt som rosiner, dadler, abrikoser, svesker, figner
  • Sardiner, tun, sild, makrel
  • Sojabønner, kikærter og linser
  • Eddike eller eddikeholdige krydderier som salatdressing, ketchup, sennep, mayonnaise
  • Fødevarer, der er mugne eller begynder at blive dårlige
  • Dåsemad 
  • Gærholdige fødevarer og kosttilskud, herunder surdejsbrød og kombucha

Undgå disse fødevarer, der stimulerer din krop til at producere og frigive mere histamin:

  • Citrusfrugter (appelsin, grapefrugt, citron, lime, kiwi)
  • Papaya, jordbær, ananas, banan, avocado
  • Nødder, især jordnødder og valnødder
  • Chokolade
  • Tomater, spinat, aubergine
  • Fisk og skaldyr
  • Svinekød

Undgå disse fødevarer, der blokerer DAO-enzymet:

  • Alkohol
  • Energidrikke
  • Sort og grøn te

Den gode nyhed er at hvis du formoder at løse den grundlæggende årsag til din histaminintolerance kan du igen se frem til at kunne nyde histaminrige fødevarer uden symptomer. 

Har du brug for hjælp til at identificere de grundlæggende årsager til dine histaminproblemer, så kontakt os, hvor vi kan lave en behandlingsplan der virker for dig.

 

Få inspiration hvis du døjer med fordøjelsesproblemer!

Tilmeld dig vores månedlig nyhedsbrev.