Hvad er Biofilm?

11 okt, 2022 | Behandling

Biofilm er et udtryk, der blot bruges til at referere til en gruppe mikroorganismer, der har skabt en matrix, ofte med en klæbrig eller slimet tekstur, der fungerer som en beskyttende barriere.
De kan findes i mange former i mange former for organisk liv, i havet, i sand, på planter og i dyr… inklusiv mennesker.

Men vores fokus inden for biofilm er dem, der findes i vores mikrobiom.
Biofilm er en sund del af vores krop … indtil den ikke er det længere.
Problemet opstår, når biofilm bliver patologisk. Ligesom bakterier, når biofilm bliver for stærk, beskytter den faktisk infektioner i kroppen, hvilket gør dem sværere at bekæmpe.

Vi taler ofte om, at biofilm har to faser, fase 1 og fase 2.
Disse faser angiver udviklingstilstanden for bakterierne i biofilmen.
Fase 1 er en sund tilstand, holdt i skak af enzymer i kroppen, eller starten på styrkelse af biofilmen. Men når disse enzymer er opbrugt, kan matrixen bevæge sig ind i fase 2.

Når først biofilm er i fase 2, er den blevet sygdomsfremkaldende og kan forhindre behandlingen i at fjerne bakterier, vira eller parasitter. Når dette sker, kan infektioner blive modstandsdygtige eller let vende tilbage. Først når selve biofilmen er blevet kontrolleret, kan infektionen behandles.

Behandling af biofilm

Hvis du har fået kronisk tilbagefald med IBS eller SIBO, kan biofilm være synderen, da det tillader bakterier at gemme sig, indtil en antimikrobiel protokol er afsluttet.

Biofilmsprængningsprodukter kan være nyttige til at nedbryde denne patogenbeskytter.
Disse kan omfatte enzymer såsom serrapeptase eller NAC og bismuth. 

Er du én af den, som får jævnlige tilbagefald i IBS symptomer og ønsker at høre mere om hvordan du kan bryde disse biofilm, så kontakt os eller book en konsultation hos os via link nederst.

 

Få inspiration hvis du døjer med fordøjelsesproblemer!

Tilmeld dig vores månedlig nyhedsbrev.