Fødevareallergi
Fødevareallergi
Fødevareallergi og madfølsomhed er unormale reaktioner på en fødevarekomponent udløst af immunsystemet i form af immunglobuliner (IgE, IgG, IgA, IgM), der repræsenterer enten et øjeblikkeligt eller forsinket respons.

Glutenallergi
Cøliaki (Celiak Disorder – CD) er forårsaget hos genetisk disponerede individer – af unormal tarmpermeabilitet og unormalt immunrespons over for gluten. En inflammatorisk autoimmune respons beskadiger slimhinden i tyndtarmen, hvorimod glutenfølsomhed kan forårsage lignende symptomer, men uden det samme niveau af vævsskader.
Laktoseintolerance
Laktosemalabsorption er en almindelig tilstand forårsaget af nedsat ekspression eller aktivitet af laktase i tyndtarmen. Laktose er det sukker, der findes i mejeriprodukter såsom mælk og andre mejeriprodukter. Intolerance over for laktose fører typisk til symptomer som luft i maven, oppustethed, diarré eller kramper, når mejeriprodukter fordøjes. Disse symptomer er et resultat af kroppens mangel på laktase, et enzym, der normalt produceres af tyndtarmen, som er nødvendigt for at fordøje laktose.
Den hyppigste årsag til laktosemalabsorption er laktase-non-persistens, en almindelig tilstand, hvor laktaseekspression falder i barndommen. Laktasemalabsorption er associeret med tilstande som overvækst af tyndtarmsbakterier, infektiøs enteritis (dvs. giardiasis) eller slimhindeskader på grund af cøliaki eller inflammatorisk tarmsygdom, som forårsager tyndtarmens manglende absorberende evne samt nedregulering af laktase udtryk i tyndtarmen.
Fruktoseintolerance
Fruktosemalabsorption er en fordøjelsesforstyrrelse, når absorptionen af fruktose er nedsat. Dette resulterer i en øget koncentration af fruktose i tarmen. Forekomst ses ofte hos patienter, der identificeres at have symptomer på irritabel tarmsyndrom (IBS). På grund af ligheden i symptomer passer patienter med fruktose malabsorption imidlertid ofte til profilen for dem med irritabel tarmsyndrom. En lille andel af patienter med både fructosemalabsorption og lactoseintolerance lider også af cøliaki (glutenallergi).
Histaminintolerance
Histamin opfylder vitale fysiologiske funktioner i vores krop. Det produceres både i kroppen og absorberes fra fødevarer i forskellige mængder. Problemer opstår kun i tilfælde af overdreven indtagelse af histamin eller dårlig metabolisme. I disse tilfælde vil histamin føre til allergiske reaktioner.
Histaminintolerance skyldes en (midlertidig) mangel eller en hæmning af enzymet diaminoxidase (DAO). DAO er det enzym, der er ansvarlig for nedbrydningen af histamin. Selvom DAO findes i det meste af kroppen, er tarmene det vigtigste handlingspunkt. Den enzymatiske aktivitet af DAO bestemmer nedbrydningshastigheden af histamin. Hvis der er en DAO-mangel og / eller inhibering, vil organismen ikke være i stand til at nedbryde histamin hurtigt nok, og symptomerne på histaminintolerance vil dukke op.
Fødevareallergi test & behandling
Hvad kan du gøre?
Hos IBS Klinikken tilbyder vi en række madallergi tests, som kan være en medvirkende årsag til irritabel tarmsyndrom og andre gange en direkte årsag til symptomer, der ses ved eksempelvis IBS og SIBO.
Glutenallergi Test
Her testes for glutenallergi, hvor der testes for en række antistoffer der produceres af kroppen, som respons på intolerance over for gluten.
Laktoseintolerance Test
Her testes for overfølsomhed over for fruktose via en pusteprøve test, hvor forekomst af eventuel overvækst af hydrogen og methan gasser i øvre del af tarmsystemet, hvor laktose normalt nedbrydes i tyndtarmen af enzymet laktase. Mangel på enzymet laktase kan derfor forårsage en overvækst af hydrogen og methan i tarmene, som reakation på den manglende nedbrydelsesevne.
Fruktoseintolerance Test
Her testes for overfølsomhed over for fruktose via en pusteprøve test, hvor forekomst af eventuel overvækst af hydrogen og methan gasser i øvre del af tarmsystemet, hvor fruktose normal nedbrydes til af enzymet fruktose-1,6-bifosfataldolase. Mangel på enzymet fruktose-1,6-bifosfataldolase kan derfor forårsage en overvækst af hydrogen og methan i tarmene, som reaktion på den manglende nedbrydelsesevne.
Nordic Food Panel Test
Nordic Food Panel Test er en test, hvor madpanel testen er arrangeret i et omfattende panel med 184 fødevarer, hvor man tester for mange af de erstatningsfødevarer, der typisk findes i rotations- / elimineringskostvaner.
Her testes for overfølsomhed for en række almindelige madvarer, som vi spiser til dagligt samt niveauet af overfølsomheden/irritationen.
Histaminintolerance Test
Her testes for DAO-enzymets tilstedeværelse i blodet, som kan hjælpe definere om der dannes nok DAO-enzym til at nedbryde histamin i kosten og kroppen.