SIBO – Bakterieovervækst

Hvad er SIBO?

SIBO er en forkortelse for Small Intestinal Bakterial Overgrowth, som på dansk hedder bakterieovervækst i tyndtarmen og er en såkaldt funktionel tilstand, der påvirker tyndtarmen. Det sker, når bakterier, der normalt lever i tyktarmen, bevæger sig op til tyndtarmen og danner en overvækst. Det forårsager smerte, diarré og nogle gange forstoppelse. Det kan også føre til underernæring, da bakterierne begynder at opbruge resten af kroppens næringsstoffer.

Den største del af vores tarmbakterier befinder sig i vores tyktarm. De har bl.a. til opgave at nedbryde de dele af vores mad, vi i vores tyndtarm ikke selv danner enzymer til at nedbryde – f.eks. kostfibre. Tyndtarmen til gengæld, hvor 90% af vores mad nedbrydes af vores enzymer, har til opgave af nedbryde og optage en variation af forskellige stoffer, som bl.a. C vitaminer, B12 vitaminer, magnesium, fedtstoffer, elektrolytter mm.
Ved at der skabes ubalance i bakterievarianterne i tyndtarmen, som kendetegnes ved en overvækst af de ”forkerte” bakterier, der befinder sig det ”forkerte” sted i tarmsystemet, kan dette forårsage en række kemiske reaktioner i fordøjelsen. De ”forkerte” bakterier kan forstyrre den vigtige fordøjelsesproces, som resulterer i dannelse af luft i maven fra deres fermentering, og som kan give symptomer, som ofte ses ved irritabel tyktarm (IBS).

Symptomer på SIBO

SIBO symptomer påvirker hovedsageligt tyndtarmen og kan være følgende:

 • Smerter i maven, især efter at have spist
 • Oppustethed og luft i maven
 • Mavekramper
 • Diarré
 • Forstoppelse
 • Fordøjelsesbesvær
 • Kvalme
 • Træthed og udmattethed

Derudover kan SIBO også forårsage en række andre følgesymptomer i resten af kroppen, idet at bakterieubalancen også kan påvirke kommunikationen mellem tarmsystemet og nevesystem, hormonsystemet og vores hjerne. SIBO kan derfor bidrage til blandt andre at skabe ubalance i hormonsystemet, forårsage nerveforstyrrelser, hudproblemer mm.

Typer af SIBO

SIBO kategoriseres i fem forskellige typer af bakterievarianter eller arkæer, der kan forekomme overvækst af i tyndtarmen og det er derfor vigtigt ikke kun at undersøge om man tester positiv på SIBO, men også hvilken type SIBO man døjer med. Især de første to typer, hydrogen dominerende og methan dominerende typer af SIBO er dem der ses oftest hos patienter.

De fem SIBO typer:

 1. Hydrogen dominerende SIBO
 2. Methan dominerende SIBO
 3. Mixed SIBO (hydrogen & methan)
 4. Hydrogen-sulfid dominerende SIBO
 5. Fungal SIBO

Hydrogen dominerende SIBO

Den mest udbredt form for SIBO er hydrogen dominerende SIBO, som kendetegnes ved symptomer som diarré samt oppustethed. Bakterieovervæksten fermenterer kulhydrater og omdanner dem til hydrogen, hvilket forårsaget dannelse af luft i maven og bidrager til en ekstrem oppustethed.

 

Methan dominerende SIBO

Efter hydrogen dominerende SIBO er methan dominerende SIBO den næst mest udbredte form for SIBO, som kendetegnes ved symptomer som forstoppelse samt oppustethed. Bakterieovervæksten omdanner kulhydrater og sukkerarter til methan, som danner en masse luft i maven.

Grunden til at methan forårsager forstoppelse i tarmsystemet er primært fordi metan har en sløvende effekt på tarmene, som er med til at nedsætte tarmens bevægelse og fordøjelsesfunktion, som derved resulterer i forstoppelse og i mange tilfælder også ekstrem forstoppelse.

Irritabel Tyktarm - IBS

IBS eller SIBO?

IBS og SIBO er beslægtede, og giver mange af de samme symptomer, hvor helt op til 85% af alle patienter der er diagnosticeret med IBS også har SIBO.

Irritabel tarmsyndrom (IBS) er den mest almindelige mave-tarm diagnose, som i Danmark forekommer i 16% af befolkningen i alderen 30-65. Symptomer på IBS inkluderer mavesmerter, oppustethed og ændrede tarmvaner som diarré, forstoppelse eller skifte mellem de to ekstreme afføringskonsistenser.

Bakterieovervækst i tyndtarmen (SIBO) derimod opstår ved at der er mekanismer i kroppen der normalt forhindrer, at naturligt forekommende tyktarmsbakterier bakker op i tyndtarmen svigter, hvor SIBO er et resultat af at der derfor forekommer en overvækst af de forkerte bakterier fra tyktarmen over i tyndtarmen.

Flere kilder påpeger endda at ved forekomst af de forkerte bakterier i tyndtarmen, som kendertegner SIBO resulterer i at der opstår en dannelse af hydrogen og methan, som derefter kan forårsage diarré eller forstoppelse og dermed ubehag i tyktarmsområdet. Dvs. at SIBO forårsager IBS og ikke den anden vej rundt.

Dette kan betyde at SIBO ofte er en underliggende årsag til irritabel tyktarm (IBS) og kan være med til at skabe inflammation, nedsætte optageligheden af næringsstoffer, give luft i maven, oppustethed, diarré, forstoppelse og mavesmerter.

Men selv om at symptomerne på SIBO og IBS er tæt beslægtede, så er behandlingen af disse to funktionelle lidelser ret så forskellig, især når det kommer til kost. Det er f.eks. også en af årsagerne til at mange SIBO-positive patienter oplever en lav eller ingen effekt ved low FODMAP diæt.

Det er derfor vigtigt at undersøge om man har en bakterieovervækst i tyndtarmen i forbindelse med en symptomudredning. Mange af de patienter, som ikke er klar over, at de har SIBO, ender ofte med at fejlbehandle deres symptomer.

SIBO Behandling

Hvad kan du gøre?

IBS Klinikken tilbyder en SIBO lactulose test, som er en pusteprøve der tester for lactulosestoffets indvirkning på tarmene over tid.

Her tester vi både for vækst af hydrogen og methan, for netop at gøre os klogere på ikke kun om der tilstedeværelse af SIBO, men også hvilken type bakterieovervækst der er tale om.

Vores metode for behandling af bakterieovervækst i tyndtarmen – SIBO er at vi først og fremmest tester om der dannes overvækst at hydrogen eller methan i patientens øvre del af tarmene, nemlig tyndtarmen og dernæst skræddersyer vi et behandlingsforløb, som består i en kombination af kostomlægning og funktionel medicin.

Vi behandler ikke vores patienter med antibiotika, idet behandling af SIBO via antibiotika kun har en behandlingseffekt på 40% og mange patienter oplever tilbagefald i deres tilsdand og symptomer.

Den rette behandling af SIBO igennem kost og funktionel medicin har en succesrate på over 90% og patienterne oplever en længerevarende behandlingseffekt og kan efter en given perioder vende tilbage til deres daglige kostrutiner, som de var engang.

 

Irritabel tyktarm test

 

Få inspiration hvis du døjer med fordøjelsesproblemer!

Tilmeld dig vores månedlig nyhedsbrev.