Fejl-diæter: IBS behandling

29 dec, 2020 | Ernæring

Bladselleri Juice

Bladselleri er ellers kendt for sine gode sundhedsfremmende egenskaber og betegnes som en superfood. Den menes at være både udrensende, mættende, god for fordøjelse og kredsløb, antiinflammatorisk og indgår i dag i mange slankekure og kostplaner. 

Desuden er bladselleri sprængfyldt med B- og C-vitamin og mineralerne kalium, kalcium, fosfor og magnesium.

Dog kan det ikke benægtes at bladselleri har en masse sunde egenskaber, som kan have en positiv effekt på vores sundhed, men der hvor det går galt er at en for høj dosering af de rigtige vitaminer og mineraler kan decideret bliver sundhedsskadelige for vores krop. F.eks. bladselleri juice er især blevet omtalt i nyere tid for at have en positiv effekt på blandt andet vores tarmsystem, hvor mange har eksperimenteret med juicen i forhold til deres behandling af irritabel tyktarm.

En overdrivelse eller overdosering af B-vitamin, C-vitamin, kalium, kalcium og fosfor som bladselleri juice indeholder kan påvirke pH-værdien i mavesyren samt være decideret skadeligt for din tarmflora i forbindelse med irritabel tyktarm, idet der skabes ubalance i tarmbakteriernes miljø og fordøjelsesevnen.

Vi anbefaler derfor at man inkluderer bladselleri i sin kost med måde, f.eks. som en sund snack eller i mindre mængder i friskpresset juice, der også indeholder andre typer af frugter og grøntsager.

Behandling af IBS handler om at skabe det perfekte struktur i tarmbakteriernes miljø, som er en kombination af forskellige vitaminer, mineraler, mælkesyrebakterier, enzymer mm. Bladselleri juice kan derfor ikke alene behandle dine IBS symptomer og kan i værste tilfælde også gøre dem værre.

Detox-kure

I dag er det blevet ret så moderne med detox-kure og diæter, som primært handler om vægttab men også anbefales til generel genoprettelse af immunforsvar samt genoprettelse af tarmflora, hermed også som en metode for behandling af irritabel tyktarm (IBS).

Disse detox-kure kan både være en i form af streng kostdiæt, juicekur eller lignende, der som regel indeholder en masse rigtige vitaminer og mineraler og handler samtidigt om at man skal udelukke kulhydrater og andre typer af skadelige stoffer, som man igennem detox-kuren skal udrense sin krop med.

Vores anbefaling er at du skal holde dig væk fra en hvilken som helst form for detox-kur i forbindelse med behandling af irritabel tyktarm, idet du formentligt tilfører en overdosering af B- og C-vitaminer og samtidigt udelukker alle de andre gode fibre, mælkesyrebakterier mm., som dine tarme desperat har brug for, når dit fordøjelsessystem i forvejen er ude af balance.

Vores lever, nyre og resten af vores immunforsvar udfører i forvejen et fint stykke arbejde med at udrense og detoxe for skadelige bakterier og stoffer i vores krop, så bekymre dig ikke om at få renset ud men i stedet fokuser på at tilføre dine tarme den rigtige næring, som kan hjælpe med at bringe dit tarmsystem i balance.

Fastekure

Mange tror at de detoxer deres krop ved at faste sig selv i form af diverse fastemetoder, men det der kendertegner alle fastekure, er at man i virkeligheden udsulter endnu mere de næringsstoffer og gode bakterier, som din krop har brug for, hvor man i virkeligheden risikerer at gøre mere skade end gavn.

Vores bedste anbefaling er at du skal holde dig væk fra diverse fastekure med henblik på at behandle dine IBS symptomer, idet din mave-tarm desperat har brug for den korrekte nærring for at kunne genoprette sig selv.

Low FODMAP diæt

FODMAP står for ”fermenterbare oligosaccharider, disaccharider, monosaccharider og polyoler”, som er forskellige stoffer såsom fuktose, laktose, fruktaner og galaktaner samt sukkeralkohol. Mange af de almindelige fødevarer vi spiser til dagligt, indeholder disse FODMAPS som f.eks. løg, kålprodukter, frugter, diverse kulhydratholdige produkter mm. og menes at kunne tilføre ubehag og smerter hos mennesker der døjer med irritabel tyktarm, ved at stofferne omdannes til gasser inde i tarmene. Low FODMAP er derfor en diæt som menes at kunne lindre og behandle irritationer ved irritabel tyktarm ved at man udelukker de typer af fødevarer der indeholder større mængder af FODMAPS.

Dog oplever mange en lindring i deres IBS symptomer i den første periode af low FODMAP diæten, men ender som regel med at opgive diæten efter en periode idet den ikke har positiv effekt på behandling af irritabel tyktarm på lang sigt, og det er der en meget simpel forklaring på.

Mange af de fødevarer der udelukkes ved low FODMAP indeholder faktisk nogle gode næringsstoffer og er ellers kendte for at have en helbredsfremmende effekt, som netop løg, kålprodukter, broccoli og andet almindeligt frugt og grønt, som ellers udelukkes i low FODMAP diæten. Ved at du udsulter din krop for netop disse typer af næringsstoffer ændrer du også stukturen og miljøjet i dine tarmbakterier, som i virkeligheden har brug for en variation af vitaminer, mineraler og andre typer af nærringsstoffer, som kan tilføres i form af en varieret kost.

Low FODMAP er derfor ikke løsningen på lang sigt for behandling af IBS og vores bedste anbefaling er at man ikke skal afprøve diæten i længerevarende perioder.

 

Få inspiration hvis du døjer med fordøjelsesproblemer!

Tilmeld dig vores månedlig nyhedsbrev.