Undgå 5 klassiske fejl ved behandling af maveproblemer!

26 aug, 2021 | Behandling

Mange af vores patienter har på et eller andet tidspunkt begået disse klassiske fejl. Måske kan du undgå dem!

FEJL NR. 1

INGEN “EN-PILLE-KURERER-ALT” !

Det fleste ville ønske at der fandtes en “én-piller-kurerer-alt” løsning, hvor det eneste der skal til er at gå ned på det lokale apotek og købe et enkelt produkt, der løser problemet. 

Sagen er bare, at der findes ingen enkelt produkt, der kan kurdere dine mavekneb permanent, på trods af at mange kosttilskudsvirksomheder markedsfører sig med netop dette koncept. 
Lider du af kroniske mave-tarmproblemer, skal du trække i arbejdstøjet! Det kræver et besøg hos en dygtig mave-tarm behandler samt en hel del viljestyrke og tålmodighed, for at opnå gode og permanente resultater. Og selvom at mange patienter oplever samme symptomer, kan deres årsag til symptomerne være vidt forskellige. Derfor kræver det også en individuel undersøgelse, udredning og behandling.

 

 

FEJL NR. 2

UNDGÅ DETOX-KURE!

I dag er det blevet ret så moderne med detox-kure, som angiveligt ikke kun forbedrer et eventuelt vægttab men samtidigt også styrke immunforsvar og genoprette tarmfloraen.

Disse detox-kure kan både være en i form af juicekur, pulverdrik, hjemmelavede smoothies eller lignende, med udgangspunkt i tilførsel af vitaminer og mineraler samt udelukkelse af kulhydrater og andre typer af skadelige stoffer, som man igennem detox-kuren angiveligt udrenser kroppen med. 

Vores anbefaling er at du skal holde dig væk fra en hvilken som helst form for detox-kur i forbindelse med behandling af irritabelt tyktarm. Mange patienter med irritabel tarmsystem lider af f.eks. malabsorption eller bakterieovervækst, hvilket mange gange betyder at helt almindelige “sunde” grønstager og frugter bidrager negativt til deres kroniske tarmproblemer. Og ved at indtage en høj mængde af disse “sunde” råvarer, kan du potentielt gør mere skade end gavn.

Desuden udfører kroppens lever, nyre og resten af vores immunforsvar i forvejen et fint stykke arbejde med at udrense og detoxe for skadelige bakterier og stoffer i vores kroppe, så bekymre dig ikke om at få renset ud men i stedet fokuser på, at tilføre dine tarme den rigtige næring, som kan hjælpe med at bringe dit tarmsystem i balance.

 

 

FEJL NR. 3

BEHANDLING UDEN TEST

Vi kan ikke understrege vigtigheden af at blive testet nok, før man påbegynder en hvilken som helst behandling af irritabelt tarmsyndrom!
Irritabel tarmsyndrom kan skyldes en række forskellige årsager. 

Symptomerne kan opstå i forskellige regioner af mave-tarm, som har vidt forskellige funktioner i vores fordøjelsessystem og derfor kræver forskellige behandlingsmetoder. Årsagerne til irritabel tarmsyndrom kan eksempelvis skyldes en malabsorption eller allergi i øvre dele af mave-tarm samt i tidlige faser af fordøjelsen, bakterieovervækst i tyndtarmsområdet, forkert kost, hormonelle forandringer eller bestemte typer af bakterier i tyktarmsområdet.

En eventuel laboratorietest vil kunne enten bekræfte eller udelukke mange af disse potentielle problemer, og derved ikke kun sparre dig for tid og penge på forkerte behandlinger, men også skåne din krop for yderligere fejlbehandling, som potentielt kan skade dine tarme yderligere.

 

FEJL NR. 4

UNDGÅ FODMAP STACKING!

FODMAP stacking er en klassisk fejl mange begår i forbindelse med omlægning af kost samt behandling af mave-tarm problemer. Her er det vigtigt at tage hensyn til mængden samt kombinationen af fødevarer.

Vi har skrevet en mere detaljeret artikel om netop dette emne, som du kan læse her.. Den korte version er, at en lang række “sunde” madvarer kan gå fra værende lave på indhold af FODMAP’er til værende høje på indhold af FODMAP’er – alt afhængigt af mængden. 
Et eksempel kan være mandler, hvor 10g mandler er inden for tolerance-grænsen for mennesker med irritabel tarmsyndrom, men hvis du overskrider denne grænse risikerer du en stabling af såkaldte galacto-oligosaccharider (GOS), som er en af de fire kort-kædede kulhydrater i de såkaldte høj fermenterbare FODMAP’er, som ikke optages af kroppen.
Et andet eksempel kan også være en kombination af 10g mandler + 10g hasselnøder, hvor begge nøde typer er rige på GOS og tilsammen vil udgør en stabling.
Et tredje eksempel kan være hvis du spiser en tredjedel af en banan eller en håndfuld bær eller 160g melon, vil det være inden for grænsen tolerant. Disse frugter indeholder fruktanter, som også er inden for kategorier oligosaccharider, dog i mindre mængder kan de tolereres. Men hvis du spiser 1/3 banan + en håndfuld bær + 160g melon, øger du mængden af fruktanter og dermed stabler du dine FODMAP’er og øger chancen for intolerance og mavekneb.

Så husk derfor at tage hensyn til mængderne, således at du undgår en FODMAP stabling.

 

FEJL NR. 5

TYVE KOSTTILSKUD OM DAGEN ERSTATTER IKKE EN DÅRLIG KOST!

Kosttilskuddenes primære formål er at supplere op på eventuelle mangler af vigtige vitaminer og næringsstoffer i kroppen.

Deres formål er ikke at supplere op på manglende indtagelse af sunde fødevare i din daglig kost.

For at kroppen kan fungere optimalt, kræves der ikke kun vitaminer og mineraler, men også det rigtige fiberindhold. Dette betyder at din krop foretrækker “rigtig mad” samt en “god variation” af diverse fødevare, som til sammen udgør en vigtig del af vores næring og bringer fordøjelsen og resten af kroppen i balance.

Så, ønsker du at komme af med dine maveproblemer og genoprette din tarmsystem, skal du også begynde at interessere dig for sund daglig kost og eventuelle livsstilsændringer, som kræver benhårdt arbejde i form af at mindre kulhydrater og alkohol, flere hjemmelavede måltider, mindre præfabrikeret mad med indhold af tilsætningsstoffer, tilførsel af økologiske og veganske alternativer mm.

Så, bliv klogere på din kost – din mave vil takke dig for det!

 

 


 

Ønsker du en hurtig og effektiv behandling af din irritabel tarmsyndrom?

Book en tid til en konsultation ved behandler Tina Bisgaard hos IBS Klinikken, som er uddannet kost- og ernæringsekspert. Vi har en bred viden inden for faget irritabelt tarmsyndrom og derfor oplever vi også en høj succesrate med behandlinger hos vores patienter. 

 

 

Få inspiration hvis du døjer med fordøjelsesproblemer!

Tilmeld dig vores månedlig nyhedsbrev.