FODMAP Stabling

1 mar, 2021 | Ernæring

FODMAP Stabling

Vi skal først se på MÆNGDEN:

Den samme mad, såsom mandler, kan have en lav FODMAP godkendt del såvel som en høj FODMAP del. Dette er grunden til, at du måske ser mandler opført på lave FODMAP madlister såvel som høje FODMAP madlister.

Hverken er mere rigtigt eller forkert end det andet. Det, der mangler, er diskussionen om MANDLER, og hvordan den relaterer til dig.

 

 

Som du kan se fra Monash-appen for oven, har mandler et stort rødt lys ved siden af dem, hvilket indikerer, at de er høje FODMAP. Appen fortæller os også, at FODMAP i mandler er GOS (galacto-oligosaccharider). Dette er vigtigt for vores stabling, så husk denne kendsgerning.

Men vi har ikke hele historien endnu. Se på MÆNGDEN. En servering bestemmes meget vilkårligt af Monash til at være 20 nødder (24 g). Ved 10 nødder (12 g) er mandler med en anbefalet FODMAP-servering med grøn lys.

Så nu ved vi, at en lav FODMAP-servering på 10 mandler (12 g) skal tolereres af de fleste personer med IBS. Dette er også meget vigtigt at huske, fordi det repræsenterer, når mandler udviser en lav FODMAP-mængde – i laboratoriet.

Du er IKKE et laboratorium, så selvom det er vigtigt at vide, hvad FODMAP-mængden er, er det ikke hele historien.

Lad os nu se på typen af FODMAP i mandlerne – GOS.

Her er hvor stablebilledet bliver tydeligere.

Hasselnødder betragtes som lave FODMAP i portioner på 10 nødder (15 g). De indeholder også GOS.

Så hvis du beslutter dig for at lave en lille nøddekombination som en snack og spise en lav FODMAP-del af BEGGE mandler (10 nødder / 12 g) OG hasselnødder (10 nødder / 15 g), har du STABLET dine FODMAP’er, fordi de begge indeholder samme FODMAP.

Lad os sige, at du beslutter dig for at have en anden snack og kombinere de 10 mandler (12 g) med et lille 125 ml glas appelsinsaft. Appelsinjuice indeholder FRUKTOSE, men ingen fruktaner, så du ville IKKE STABLE FODMAP’er. Denne snackkombination er lav FODMAP.

MEN, om dette i sidste ende er et problem for DIG (husk at du ikke er et laboratorium) vil blive bestemt, når du gennemgår kosten og oplever kosten og bestemmer, hvad der fungerer for dig personligt.

 

 

Timing er vigtig!

Stabling bliver et problem, når mad, der indeholder de samme FODMAP’er, indtages ved det samme måltid.

Måltiderne antages at have cirka 3 til 4 timers mellemrum.

Så i teorien kunne du spise dine 10 mandler (24 g) ved morgenmaden og spise dem igen – eller måske spise disse hasselnødder – ved frokosttid og ikke opleve nogen dårlige virkninger.

 

 

Individuel tolerance er det, der tæller mest af alt!

Hvorvidt et IBS-symptom udløses er et meget individuelt problem. Her er hvor dit unikke fordøjelsessystem kommer i spil.

En person kan potentielt spise 20 mandler (24 g) – DOBBELT den anbefalede mængde – ad gangen og oplever ingen symptomer.

En anden person er måske kun i stand til at tolerere HALV af den anbefalede lave FODMAP-mængde og opdage, at 5 nødder (6 g) er det, der passer godt til dem.

Og endnu en person lærer måske, at 10 mandler (24 g) er fine, men ikke to gange på en dag eller endda to dage i træk.

 

Få inspiration hvis du døjer med fordøjelsesproblemer!

Tilmeld dig vores månedlig nyhedsbrev.