Hvad er IBS?
Hvad er IBS?
IBS er en forkortelse for Irritable Bowel Syndrom, på dansk også kaldet Irritabel Tyktarm.
Tilstanden defineres som tilbagevenden af ubehag eller smerte i maven i form af kramper, oppustethed, kvalme mm. ledsaget af ændret afføringsmønster. Ifølge det danske sundhedssystem er IBS er et såkaldt funktionelt syndrom, hvilket betyder, at der ikke er én test, der kan stille diagnosen, men diagnosen stilles i stedet ved at patienterne skal opfylde IBS kriterierne, ved eventuelle tests hos egen læge eller direkte henvisning til mave-tarm specialister. Statistisk er der ca. 14 % af voksne danskere der døjer med IBS.

Symptomer på IBS
Smerter/ubehag i maven
Patienter der menes at have IBS oplever typisk ubehag eller smerter i maven enten i perioder eller kontinuerligt.
Afføringsforstyrrelse
Typiske symptomer på IBS er vekslende afføringsmønster ledsaget af smerte eller ubehag i maven. Ved IBS kan afføringen i perioder være tynd (diarre) også kaldet IBS-D eller hård (forstoppelse) også kaldet IBS-C, eller en blanding af begge.
Oppustethed
Mange patienter døjer med oppustethed ved IBS. Nogle patienter oplever oppustethed det meste af dagen, hvor andre typisk oplever mindst om morgen, som forværres op ad dagen.
Andre symptomer
Ved IBS er det typisk at have andre symptomer fra resten af kroppen. Mange patienter oplever også træthed og udmattethed i forbindelse med deres IBS. Det er typisk at have andre symptomer fra resten af kroppen. Nogle patienter lider samtidig af depression, angst eller stress, hvor andre oplever en lav immunforsvar, hudproblemer og i nogle tilfælde svær stress symptomer som svimmelhed, kvalme, udmattethed og midlertidigt hukommelsestab. Dette gælder især hvis man har svære tarmsymptomer.
IBS giver dog ikke blod i afføringen, feber eller vægttab. Patienter med disse symptomer opfordres til at kontakte egen læge.
Desuden oplevere mange patienter med IBS, at livskvaliteten er nedsat, hvor en eventuel behandling af IBS symptomer kan medføre en bedring af livskvaliteten.
Vores tilgang til irritabel tyktarm (IBS)
Generelt er tarmsystemet et område, hvor den vestlige lægefaglige videnskab er reduktiv, og det er derfor svært at forklare og begrunde dens komplekse sammensætning og funktion. Det kan i særdeles mærkes når patienterne opsøger deres praktiserende læger for udredning af deres IBS symptomer, hvor mange patienter oplever en uklarhed i forhold til at finde frem til den rette behandling, hvor de springer rundt fra den ene behandlingsmetode til den anden, uden at nå frem til noget der virker!
Og hvis man ellers Googler ordene ”Hvad er IBS?” vil du hurtigt opdage, at der ikke rigtigt findes en forklaring på hvad der skyldes IBS symptomerne og hvordan man kommer af med lidelsen. Det danske sundhedssystem begrunder det endda, som værende en tilstand, der med høj sandsynlighed udspringer af stress, angst og evt. depression, og ved at lindre symptomerne på stress, angst og depression kan mange patienter også lindre deres IBS symptomer.
Det mener vi er direkte forkert! Her er en forklaring hvorfor!
Hvad skyldes Irritabel Tyktarm (IBS)?
Irritabel Tyktarm mener vi er en lidelse, der opstår i forbindelse med en ændring i tarmsystemets struktur og miljø. Dette kan opstå ved eventuel længerevarende medicinering med antibiotika eller smertestillende præparater, eller en overbelastning af tarmsystemet i form af pludselig opstået tilstand som eksempelvis madforgiftning eller ved længerevarende dårlig kost, alkoholforbrug eller lignende.
Hos nogle patienter opstår IBS gradvist og hos andre patienter opstår lidelse pludseligt i umiddelbar forlængelse af f.eks. længerevarende medicinsk behandling, inflammation, kræft eller andet.
Den nyeste forskning påviser, at menneskets tarmsystem har en direkte nerveforbindelse og kommunikation med vores hjerne, som er den der sender signalerne videre til vores immunforsvar, hormonsystem og nervesystem, og som påvirkes heraf.
Dette betyder at hvis tarmsystemet påvirkes i den negative retning kan det med høj sandsynlighed også påvirke resten af vores krop, dvs. vores psyke, immunforsvar, hormonbalance, nervesystem mm.
Vores tilgang er derfor at IBS med høj sandsynlighed er den der påvirker resten af kroppen, og ikke den anden vej rundt.
Og ved at få tarmen i balance vil man som patient i mange tilfælde også opleve en lindring i andre eventuelle følgesymptomer i resten af kroppen.