Hvorfor Low FODMAP ikke virker i længden!

11 dec, 2020 | Ernæring

Her hos IBS Klinikken er vi overbeviste om, at Low FODMAP diæten kun virker for de patienter med moderat eller mildere grad af IBS symptomer, idet diæten kan lindre deres symptomer ved at man undgår en række fødevarer med høj sandsynlighed for at fremprovokere en allergisk reaktion ved indtagelse. Dette betyder at mange der holder sig til Low FODMAP i en bestemt periode kan opleve lindring af symptomer.

Når Low FODMAP derimod ikke virker for mange patienter, så er det fordi patienten lider af en svær grad af Irritabel Tyktarm, hvor metoden ”at eliminere allergifremkaldende fødevarer” ikke er nok til at forbedre den generelle tilstand af lidelsen. Dette skyldes at man i Low FODMAP diæten kun tager højde for, at ved at udelukke de fødevarer, som er svære for maven at fordøje, kan give sin mave ro til at komme sig. Hvad den til gengæld ikke tage højde for er at patienter med IBS i virkeligheden skal have tilført de tarmbakterier, som der er gået tabt i deres tarmsystem, og ved at tilføre de rette bakterier til kosten vil patienten opleve at man pludseligt godt kan tåle at spise alle de fødevarer, som de plejer at få en allergisk reaktion på og ved tilførsel af de rette bakterier kommer de på sigt med høj sandsynlighed opleve en gradevis forbedring af deres IBS symptomer og endda ende med at komme af med deres IBS helt!

Det man i virkeligheden skal spørge sig selv er; Har ”guleroden” førhen været en allergifremkaldende fødevare for mig? Og hvordan kan det være at en grøntsag eller fødevare, som jeg ikke før hen har været allergisk overfor nu, kan fremprovokere en allergisk reaktion?

Svaret er simplet: Førhen har du haft den rette sammensætning af bakterier, som godt kunne fordøje en gulerod, hvorimod nu mangler du den rette sammasætning af tarmbakterier til at din mave kan fordøje en gulerod, og derfor medfører guleroden nu en allergisk reaktion.

Kort sagt handler det om at ”tilføre” og ikke ”udelukke”. Derfor mener vi at Low FODMAP eller andre lignende IBS diæten er den forkerte tilgang til lindring af IBS symptomer, idet IBS er en lidelse der opstår af en tarmflora i ubalance, som i virkeligheden har brug for at blive repareret.

Vores holdning er at IBS opstår af mangel på de bakterier i tarmsystemet, der står for at fordøje fødevare, så tarmen kan optage energien af fødevarerne og sende energien ud i blodbanerne, som vores immunforsvar, nervesystem og resten af vores krop har brug for, for at fungere optimalt.

Low FODMAP er ikke sund i længden

Ydermere kan en længerevarende diætforløb med Low FODMAP være decideret usundt for dit tarmsystem, idet diæten udelukker en række fødevarer der eller kategoriseres som værende sunde og essentielle, at inkludere i den daglige kost grundet deres dokumenterede sundhedsfremmende effekt. Løg er f.eks. en grøntsag som udelukkes af kosten ved Low FODMAP, idet grøntsagen antydes for at være for tung til at fordøje ved tilfælde af irritabel tyktarm. Konsekvensen heraf kan være at du ved at udelukke løg fra din kost for at skåne en reaktion i din mave-tarm, så udelukker du også tilførsel af alle de gode nærringsstoffer der eksisterer i løg som dine tarme også har brug for, for netop at kunne fungere optimalt. Især hvidløg er kendt for dens gode sundhedsmæssige egenskaber, som f.eks. værende bakteriehæmmende eller have antiinflammatorisk effekt. Derfor er det vigtigt at nøje overveje sin kost i forhold til de metoder man anvender for at lindre symptomerne ved irritabel tyktarm.

 

Få inspiration hvis du døjer med fordøjelsesproblemer!

Tilmeld dig vores månedlig nyhedsbrev.