Kronisk Diarré

1 feb, 2023 | Behandling, Kroppen

Diarré er en fordøjelsestilstand, der forårsager løs eller vandig afføring. Mange mennesker oplever diarré på et tidspunkt. Disse anfald er ofte kortvarige og forsvinder i løbet af et par dage uden komplikationer, også kendt som akut diarré. Andre mennesker lever dog med diarré, der varer ved i mere end to til fire uger. Dette kaldes kronisk diarré.

Akut eller kortvarig diarré er normalt ikke alvorlig. Men kronisk løs, vandig afføring kan føre til problemer, hvis den ikke behandles. Så det er vigtigt at forstå årsagen til denne type diarré og behandle enhver underliggende tilstand.

Symptomer på kronisk diarré

Det vigtigste symptom på kronisk diarré er løs eller vandig afføring, der varer ved i uger. Du kan også have andre symptomer, såsom:

  • mavekramper
  • oppustethed
  • kvalme

Årsager til kronisk diarré

Kronisk diarré er nogle gange forårsaget af en underliggende tilstand, som du ofte kan opklare sammen med din praktiserende læge, og derfor er det vigtigt at tilse din læge i situationer med vedvarende symptomer på kronisk diarré.  

Baseret på din fysiske undersøgelse og dine symptomer kan din læge bestille en udvidet blodprøve eller en afføringsprøve for at kontrollere for infektioner eller betændelse.

Inflammatoriske tilstande, der kan forårsage løs, vandig afføring kan omfatte kronisk inflammatorisk tarmsygdom som Colitis Ulcerosa og Crohns sygdom. Disse tilstande kan også forårsage blodig afføring og mavesmerter.

En afføringsprøve, som undersøger afføring, kan afsløre forhøjede hvide blodlegemer. Dette kan være et tegn på betændelse i din krop eller bakterier eller parasitter i din afføring. 

Andre tilstande der kan afsløres via en afføringsprøve kunne være om der er indikationer til kronisk pancreatitis (beskadigelse af bugspytkirtlen fra langvarig betændelse) eller cøliaki.

Din kost kan også spille en rolle ved kronisk diarré. Visse ingredienser fremskynder hastigheden af fordøjelsen, hvilket får mad til at passere hurtigt gennem tyktarmen. Almindelige syndere omfatter ofte tomme kulhydrater, mælk og kunstige sødestoffer.

Andre årsager til kronisk diarré kan omfatte:

  • medicin – såsom stærke smertestillende midler som morfin eller antibiotika
  • diabetes
  • gluten ufølsomhed
  • alkohol misbrug

Hvis en blodprøve eller en afføringsprøve ikke kan identificere årsagen til diarré, kan din læge foreslå en ultralyds- eller CT-scanning af din mave, særligt hvis du har andre symptomer som smerte eller blodig afføring. Disse billeddiagnostiske test vil kontrollere dine organer for problemer. Din læge kan også anbefale en koloskopi for at undersøge dine tarme for abnormiteter. Dette værktøj kan diagnosticere problemer med slimhinden i dine tarme, bugspytkirtel og tyktarm.

Nogle gange er årsagen til kronisk diarré ukendt. Hvis diagnostiske test ikke afslører en abnormitet, kan din læge tilskrive kronisk diarré til irritabel tyktarm (IBS).

Denne tilstand kan påvirke både tyndtarm og tyktarm og forårsager en række symptomer som diarré, forstoppelse, oppustethed, kvalme og mavesmerter, sure opstød, kronisk træthed mm. IBS kan være kronisk, men det er ikke en akut tilstand og kaldes derfor en funktionel lidelse.

IBS-D

Hvis du får stillet diagnosen irritabel tyktarm (IBS), så er det typisk en behandlingsproces som foregår hjemme i privaten via kost og livstilsændringer. 

Når man lider af irritabel tyktarm (IBS), så opdeler man patienterne ofte i tre forskellige typer af IBS:

  • IBS-D (diarré)
  • IBS-C (forstoppelse)
  • IBS-mixed (vekslende afføringsmønster)

Mennesker, hvis primære IBS-symptom er diarré – et pludseligt, presserende behov for at få afføring, der resulterer i løs og vandig afføring – har det, der kaldes diarré-overvejende IBS eller IBS-D.

Ligesom kronisk diarré er årsag til IBS-D uklar, idet der kan være forskellige underliggende tilstande der kan resultere i en IBS-D, hvilket kræver en detaljeret udredning. 

En af de mest kendte underliggende tilstande til IBS-D skyldes SIBO (small intestinal bacterial overgrowth), hvilket på dansk kaldes bakterieovervækst i tyndtarmen, som er en tilstand der forårsager fiberfermentring tidligt i fordøjelseskanalen, hvilket resulterer i overdrevet luftdannelse og andre gener i maven. 

 

Behandlingsmuligheder for kronisk diarré

Anti-diarré medicin kan lindre diarré, men dette medicin anbefales ikke som en langsigtet terapi.

Behandling af kronisk diarré afhænger af den underliggende årsag. For eksempel, hvis du er diagnosticeret med en medicinsk tilstand som Colitis Ulcerosa, Crohns sygdom, pancreatitis eller cøliaki, vil din læge diskutere behandlingsmuligheder med dig og anbefale den bedste fremgangsmåde. Behandling kan i nogle tilfælde omfatte receptpligtig medicin. 

Andre gange kan simple kostændringer eller probiotiske tilskud hjælpe med at lindre langvarig diarré.

Andre eksempler kunne være IBS-D, som typisk behandles via specifikke kost og livsstilsændringer, hvor det nogle gange kan være en god idé at konsultere sig med en diætist eller kostvejleder, som har en ekspertise på dette område, heriblandt IBS Klinikken

Her kan det være gavnligt at undersøge den underliggende årsag yderligere og afklare om der kunne være tale on dysbiose, bakterieovervækst (SIBO), leaky gut syndrom og reflux, som oftest ses hos patienter med irritabel tyktarm, samt lave en personlig kostplan, som tager udgangspunkt i netop den underliggende årsag til din kronisk diarré, der tilsammen sikrer en langtidsholdbar behandlingseffekt.

Hvis du derimod oplever symptomer på noget der kunne indikere en mere alvorlig tilstand, som blodig diarré, høj feber, sparsom urin mm. vil det altid være en god idé at kontakte din læge først. 

 

Få inspiration hvis du døjer med fordøjelsesproblemer!

Tilmeld dig vores månedlig nyhedsbrev.