Kronisk forstoppelse

24 jan, 2023 | Behandling, Kroppen, Sund kost

Ville det ikke være nemt, hvis du kunne give din kroniske forstoppelse skylden på én ting? Selvom det typisk ikke er tilfældet, kan din uregelmæssighed pege på enten en eller flere årsager. 

Læs videre for at lære, hvad din mavefornemmelse måske forsøger at fortælle dig, og hvad du kan gøre ved det.

Hvordan livsstil og kost kan forårsage forstoppelse

Hvis du er forstoppet, kan din tarm simpelthen være i skarp uenighed med din livsstil. Dårlig kost og mangel på fysisk aktivitet er de mest almindelige årsager til forstoppelse, så det er en god idé at udelukke disse først, før man ser på andre årsager.

Der kan f.eks. være en kost og livsstil med for mange forbedrede fødevarer med et højt indhold af fedt og sukker, mangel på fiberrige fødevarer, ikke nok vand og andre væsker, for meget alkohol eller koffein, mangel på motion mm. 

Foretag derfor som det første et par ændringer i din kost og livsstil og se, om de resulterer i positive tarmændringer og forbedre tyktarmens funktion. 

Underliggende forhold til hård afføring

Måske har du ændret din kost og livsstil og stadig ikke får nogen lettelse. På dette tidspunkt kan det være en god idé at besøge din læge for at se, om dine tarmsymptomer er et resultat af, at der sker noget andet i din krop.

Selvom det at have kronisk forstoppelse ikke nødvendigvis betyder, at du også har en af disse tilstande, kan det være en god idé at få nogle yderligere diagnostiske tests bare for at være sikker.

Dette gælder især, hvis du har andre symptomer som træthed, hårtab, mavekramper, blod i afføring, vægtændringer eller synsproblemer.

Kronisk forstoppelse kan også være et tegn på følgende tilstande:

Underaktiv skjoldbruskkirtel (hypothyroidisme)

Når din skjoldbruskkirtel, en lille kirtel foran på din hals, ikke producerer nok hormoner, kan det have en drastisk indvirkning på dit stofskifte. Et lavt stofskifte resulterer i en opbremsning af hele fordøjelsesprocessen, hvilket fører til forstoppelse.

Hypothyroidisme udvikler sig normalt langsomt over tid og typiske symptomer udover forstoppelse kan også være træthed, øget følsomhed over for kulde, tør hud, vægtøgning uregelmæssige menstruationer, hvis du er kvinde, tyndere hår, skøre negle, nedsat hukommelse, et hævet ansigt mm.

En blodprøve kendt som en skjoldbruskkirtelfunktionstest kan hjælpe med at vurdere funktionen af din skjoldbruskkirtel. 

Hypothyroidisme kan være forårsaget af andre tilstande, herunder en autoimmun sygdom kendt som Hashimotos thyroiditis.

Diabetes

Ligesom hypothyroidisme er diabetes også et hormonelt problem. Ved diabetes holder din krop op med at producere nok af hormonet insulin, så din krop ikke længere kan nedbryde sukker i dit blod. De høje blodsukkerniveauer, der ses ved type 1 og 2 diabetes, kan føre til diabetisk neuropati eller nerveskade, som er skader på nerverne, der kontrollerer fordøjelseskanalen og derved føre til forstoppelse.

Irritabel tyktarm (IBS)

Forstoppelse kan være et resultat af en tarmlidelse kendt som irritabel tyktarm (IBS). Den nøjagtige årsag til IBS er dog ukendt, men udover dysbiose og bakterieovervækst, som værende nogle af de mest typiske årsager til irritabel tyktarm, så menes det også at være et resultat af problemer med den måde, din hjerne og tarm interagerer med hinanden på.

Typiske symptomer ud over forstoppelse ses ofte følgende:

  • mavesmerter og kramper
  • oppustethed
  • lejlighedsvis akut diarré
  • passerende slim
  • tæthed
  • stress og angst

De fleste mennesker med irritabel tyktarm oplever som regel diarré som primært symptom, hvorimod andre kan have forstoppelse i stedet og en tredje mulighed er at man lider af begge, som ofte resultere i et vekslende afføringsmønster. 

Irritabel tyktarm med diarré (tynd afføring) kaldes også en IBS-D hvorimod irritabel tyktarm med forstoppelse kaldes IBS-C, hvor C står for constipation, på dansk ”forstoppelse”.

Mere om irritabel tyktarm med forstoppelse (IBS-C)

Symptomerne på IBS-C omfatter typisk mavesmerter og ubehag sammen med ændringer i tarmfunktionen. Oppustethed og/eller gas kan også forekomme. Ændringer i tarmfunktionen kan omfatte belastning, sjælden afføring, hård eller klumpet og knoldet afføring og/eller en følelse af, at tarmen ikke tømmes helt. Nogle mennesker kan føle, at der er en “blokering”, der forhindrer dem i at tage afføring. De skal muligvis trykke på en del af deres krop eller ændre kropsposition for at hjælpe dem med at fuldføre deres afføring. 

Med IBS-C forbedres abdominalt ubehag ofte efter en afføring. I de fleste tilfælde er symptomerne vedvarende (kroniske), men de kan komme og gå.

Depression

Depression kan forårsage forstoppelse af forskellige årsager. Mennesker, der er deprimerede, kan blive i sengen hele dagen og have nedsat fysisk aktivitet.

De kan også ændre deres kost, spise en masse fødevarer med højt sukker eller fedt eller slet ikke spise meget. Sådanne livsstils- og kostændringer kan sandsynligvis føre til forstoppelse.

Andre forhold

I nogle tilfælde kan forstoppelsessymptomer være et tegn på et mere alvorligt problem som akut forstoppelse eller tarmkræft, som typisk involverer medicinsk behandling. For eksempel kan problemer med din hjerne eller nervesystem påvirke de nerver, der får musklerne i dine tarme til at trække sig sammen og flytte afføring.

Alternativt kan noget, der blokerer din tarm, som en tumor, også føre til forstoppelse. I de fleste af disse tilstande er forstoppelse normalt ikke det eneste symptom. Det er derfor vigtigt at tilse sin læge for at udelukke nogle af disse mere alvorlige tilstande.

Medicin

Din forstoppelse kan faktisk ikke være forårsaget af din medicinske tilstand, men snarere af den medicin, der bruges til at behandle tilstanden. Følgende medicin er kendt for at forårsage forstoppelse, såsom smertestillende medicin morfin, calciumkanalblokkere mod forhøjet blodtryk og hjertesygdomme, midler til behandling af muskelspasmer, medicin, der bruges til at behandle epilepsi, visse typer antidepressiver, calciumtilskud, antidiarré midler mm.

Behandling af kronisk forstoppelse

Hvis kost- og livsstilsændringer ikke løser dine afføringsproblemer, er det næste skridt at besøge din læge for at få flere diagnostiske tests.

Brug et øjeblik på at tænke over eventuelle andre symptomer, du har, som din læge måske vil vide om, såsom træthed, tyndt hår eller ændringer i din vægt. Spørg din læge, om nogen af dine medicin kan forårsage ændringer i dine afføringer.

Hvad er behandlingen for IBS-C?

I tilfælde af at din kronisk forstoppelse skyldes Irritabel tyktarm (IBS) og IBS-C, som typisk relaterer til en forkert kost eller livsstil.

IBS-C er ikke livstruende. Det kan dog påvirke en persons livskvalitet. Der er ingen kur, så målet med behandlingen er at reducere symptomerne så meget som muligt. Behandling af IBS-C omfatter typisk livsstilsændringer, kostændringer, håndtering af stress, angst eller andre tilstande, der potentiel kunne være en medvirkende faktor i tilstanden.

Livsstilsændringer

Livsstilsændringer for IBS-C kunne inkludere at reducere eller undgå alkohol og tobaksprodukter, forbedre søvnvaner og få regelmæssig motion.

Kostomlægning

Kostomlægning for IBS-C kunne inkludere en fiberrig kost, som f.eks. at øge mængden af opløselige fibre i ens kost, bl.a. havre, loppefrøskaller og hør, kan være nyttigt. Det anbefales ofte at skære ned på koffein, sodavand og gasproducerende fødevarer. Specifikke diæter er blevet undersøgt og har vist fordele for nogle patienter. Eksempler inkluderer “low FODMAP” diæt (en diæt, der er lav i visse gærbare sukkerarter) og den glutenfri diæt (en diæt, der udelukker visse proteiner, der findes i mange kornsorter).

Det kan være nyttigt at arbejde med en diætist eller kostvejleder for bedre at forstå mulige fødevaretriggere. 

Psykologiske terapier

Forskellige behandlingsformer fokuserer på behandling af centralnervesystemet og har hjulpet patienter med IBS-C. Nogle af disse arbejder på, hvordan hjernen og sindet fortolker fornemmelser, såsom ubehag eller oppustethed. Eksempler på psykologiske terapier omfatter hypnoterapi, kognitiv adfærdsterapi, multikomponent psykologisk terapi og dynamisk og/eller psykoterapi. For nogle patienter kan psykiske lidelser og stressfaktorer forværre IBS, såsom en historie med fysisk, psykisk eller seksuelt misbrug. Psykiatriske tilstande såsom posttraumatisk stresslidelse (PTSD), angst og depression findes nogle gange sammen med IBS-C, og behandling af disse problemer kan også forbedre IBS-symptomerne.

Behandlinger rettet mod bakterier

Bakterier er naturligt til stede i menneskers tarme eller “tarm”, og de spiller en vigtig rolle for normal tarmsundhed og -funktion. ”Probiotiske” produkter er fødevarer eller piller, der indeholder levende bakterier, der kan fremme tarmens sundhed. De anbefales nogle gange med det formål at ændre typerne af tarmbakterier i tarmen. Dette kan nogle gange reducere abdominalt ubehag, oppustethed og gas fra IBS-C. Eksperter er ikke sikre på den overordnede fordel ved probiotika for mennesker med IBS; de mest gavnlige typer og mængder af probiotiske fødevarer eller kosttilskud er heller ikke kendt.

Andre gange kan det være nødvendigt at inddrage bakteriedræbende midler for at skabe den rette bakteriebalance i tarmene, særligt hvis IBS-C skyldes en bakterieovervækst i tyndtarmen, også kaldet SIBO.

Her hos IBS Klinikken er vi eksperter på netop dette område. Kontakt os for at finde ud af hvordan vi kan hjælpe dig med at behandle din kronisk forstoppelse igennem kostomlægning og andre naturlige behandlingstiltag.

 

Få inspiration hvis du døjer med fordøjelsesproblemer!

Tilmeld dig vores månedlig nyhedsbrev.