Sådan påvirker mejeriprodukter dine hormoner

2 dec, 2021 | Sund kost

Mejeriprodukter og særligt mælk anses for at være en af de rigeste kilder til essentielle næringsstoffer. Mange kategoriserer mejeriprodukter som superfoods, der kan hjælpe dig med at holde dig i form. De kan dog forstyrre din hormonbalance.

Mælk kan føre til betændelse i tarmen og rode med hormonerne. Indtagelse af for meget mælk hæver triglyceridniveauet og kan bidrage til udviklingen af diabetes. Så det er bedre at undgå mælkeprodukter, hvis du kæmper med hormonelle problemer.

Ikke-Økologisk Komælk

Efterhånden er det almindeligt kendt, at ikke-økologisk komælk er et af de værste valg, du kan købe i butikken på grund af overskydende hormoner, antibiotika, steroider, pesticider mm.

Men uanset om mælken er økologisk eller ikke-økologisk, er komælk stadig et af de værste valg af helsekost, du kan træffe af mange grunde, uanset hvilken slags køer det kommer fra. Hovedårsagen er, hvordan det påvirker dine hormoner.


Alle køer, der producerer mælk, er drægtige, uanset om de er økologisk opdrættede, fodres osv. eller ej. Det gør ingen forskel, om deres mælk ikke er kunstigt tilsat hormoner i betragtning af, at komælk alene af natur indeholder over 60 forskellige hormoner. Idet vi alle har forskellige hormonsammensætninger, er der ingen logisk forskning på, at vi skal indtage tilførte hormoner fra et andet pattedyr.

Så hvad er der egentlig med en ko og hormoner, der er så skadelige for vores eget helbred?
Her er nogle ting at overveje:

Insulinproblemer

En af de primære årsager til, at mejeriprodukter er forbundet med acne, er, at det øger insulin i kroppen. Alle mejeriprodukter indeholder IG1 eller insulin-vækstfaktor. Det hæver vores niveauer af insulin, hvilket forårsager blodsukkerudsving, der fører til akne. Acne er stærkt påvirket af hormonelle ændringer, hvilket er en af grundene til, at så mange teenagere kæmper i puberteten.

Hvorfor skulle vi udsætte os selv for det mere end nødvendigt? Uanset hvilken slags mejeri du vælger, indtager du overskydende insulinvækst-lignende faktor. Desværre er det promoveret som en sund mulighed for bodybuildere, der ønsker at opbygge muskelmasse, men over tid er det ikke et sundt valg og vil sandsynligvis forårsage insulinproblemer, der fører til overspisning, sukkertrang og dårlig blodsukkerkontrol.

Humørsvingninger

Mejeri indeholder også hormoner, der kan føre til humørsvingninger. Østrogen og testosteron er vores kønshormoner, og når de kommer ud af balance i forhold til vores kroppes behov, får vi humørsvingninger som følge heraf. Mælk fremmer overskydende østrogen i kroppen, fordi den indeholder østrogen fra hunkøer. Samtidig indeholder mælk naturligt androgene egenskaber, så det hæver testosteron i kroppen og kan forårsage hurtigt ophobning. Det er helt propfyldt med alle disse hormoner, vi ikke har brug for, der løber rundt i kroppen.
Mælk står for omkring 80 procent af det østrogen, der indtages gennem den menneskelige kost, sammen med det faktum, at mælk fra drægtige køer (hvilket er sådan alle mælkeprodukter produceres) indeholder omkring 33 gange så meget østrogen som mælk fra ikke-drægtige køer.

Humørsvingninger sker uden tvivl på grund af hurtige hormonudsving, og kvinder er ikke de eneste, der lider. Det kan mænd også, hvilket er en af ​​grundene til, at mejeriprodukter ikke er et sundt valg for alle, der ønsker at få et sundere, gladere og mere stabilt humør.

Kræftfremkaldende

Juryen er med: mælk forårsager kræft i enhver form, økologisk eller ej.

Harvard Health-undersøgelser viser, at mælke- og osteprodukter førte til testikelkræft hos mænd i alderen 20-39 og har vist sig også at påvirke bryst-, tyktarms- og prostata cancer kraftigt. Og så er der kaseinproteinet, der findes i mælk, som også har været forbundet med kræft. Selv uden hormoner eller endda laktose er kasein et skadeligt protein for vores sundhed og bør undgås, så meget som muligt.

Geografisk ses højeste forekomster af prostatakræft i Nordvesteuropa, Nordamerika, Australien og Caribien. Sygdommen er mindre almindelig i Afrika, Asien og Central- og Sydamerika. Selvom årsagerne er uklare, teoretiserer blandt andet American Cancer Society, at forskellen i rater kan eksistere på grund af forskelle i livsstil og kost.

Hjælp dine hormoner: Drop Mejeriprodukter

Stop med at tro på at mælk gøre noget godt for din sundhed og få nogle andre calciumrige og proteinrige muligheder i stedet, der alle er fri for disse skræmmende hormoner.
Hvis du har brug for en mælkeerstatning, så kig efter disse mælkefrie alternativer.

Plantebaserede Alternativer til Calcium og Protein

Hvad er så alternativerne til det daglige anbefalede indtag af calcium og protein?

Her er en række plantebasserede alternativer, som kan erstatte mejeriprodukterne:

Grønne ærter

Med ni gram protein per 2 deciliter indeholder ærter endnu mere protein end mælk! Derudover er ærter også rige på præbiotikum som er det vigtige fiberindtag vi har brug for dagligt sammen med thiamin, folat, mangan og vitamin A, C og K.

Bønner

Bønner er en mest kendte plantebaserede kilder til stor mængde proteinter, men indeholder også præbiotiske fibre, jern, kalium og antioxidanter.

Uanset hvilke bønne-type du vælger er det en god måde at tilføje masser af planteprotein til din kost. Linser indeholder for eksempel næsten ni gram protein pr. deciliter servering, og kikærter omkring syv proteingram per deciliter servering.

Økologiske Soyabønner

Sojabønner er fantastiske, idet de kan indeholde 10-19 gram protein i hver portion samt calcium og jern. Husk dog kun at købe økologiske soyabønner, da konventionel soja ofte er genetisk modificeret.

Edamame sojabønner er en af ​​de mest naturlige sojamuligheder. Udover at være rige på protein indeholder edamame også masser af andre næringsstoffer, herunder præbiotiske fibre, folat og vitamin K. Edamame bønner er perfekte til en velsmagende forretter eller snacks, men kan også tilføjes til supper eller salater.

Tofu har en subtil smag, der optager smagen af ​​hvad end du tilbereder den med. Tofu indeholder protein, calcium, jern og masser af mineraler.

Nødder

Nødder er også en populær kilde til planteprotein, som er velsmagende og mættende. Næsten alle slags nødder giver en anstændig mængde protein, dog jordnødder og mandler tager førstepladsen, med henholdsvis omkring 17 og 10 gram pr. deciliter servering, samt masser af præbiotiske fibre, vitaminer, mineraler, og sundt fedt. De kan nydes som snacks eller i smoothieskåle og salater.

Frø

Taget deres størrelse i betragtning, så kvalificerer frø sig som en top plantebaseret proteinkilde. Her er nogle af de frø-typer der er mest rige på calcium og protein:

Hampfrø har en blød, nøddeagtig smag og 10 gram protein pr. 28g, og er sammentidigt også rige på omega-3, vitamin E, jern, magnesium, fosfor, zink og mangan. De kan tilsættes i smoothies, morgenmadsprodukter eller salater.

Chiafrø har en usædvanlig evne til at absorbere store mængder vand, hvilket gør dem ikke kun meget fugtgivende, men også perfekte til at anvende i grød, som eksempevis cremet chiabudding og køleskabsgrød. Hver 28 gram chiafrø indeholder 4,4 gram protein samt calcium, fosfor, mangan og omega-3.

Græskarkerner indeholder 6,9 gram protein pr. 28 gram servering. Derudover indeholder græskarkerner vitamin K, magnesium, fosfor, mangan og omega-3. De kan nydes som snack eller tilsættes hjemmelavet müsli og veganske burgere.

Solsikkefrø tilbyder 5,8 gram protein pr. 28 gram servering og indeholder samtidigt også vitamin E, vitamin B6, folat, magnesium, mangan og omega-3. De er særligt gode i veggieburger opskrifter og salater.

Korn

i flere århundreder er nogle af disse proteinfyldte korn, kendt for deres fyldige smag og sunde egenskaber, næsten været glemt, indtil for nyligt, hvor de har genvundet sin popularitet og blevet spændende “ny” kilde til planteprotein.

Desuden er nogle af disse proteinrige korn også helt glutenfrie, til stor gavn for dem der er overfølsomme over for gluten.

Quinoa, som teknisk set er et frø, indeholder otte gram protein pr. 2 deciliter servering. Quinoa kan nydes som en grød med frugt til morgenmad, i salater til frokost eller i som et alternativ til ris eller pasta til aftensmad.

Teff er også glutenfrit og indeholder næsten 10 gram protein pr. 2 deciliter servering. Den kan blandt andet tilføjes til bageværk eller gryderetter, hvor det kan absorbere saucen.

Amaranth har en blød smag og giver mere end ni gram protein pr. 2 deciliter servering. Amaranth kan nydes som en grød til morgenmad eller tilføres i sammenkogte retter.

Spinat & Kål

Grønne bladgrøntsager er utroligt sunde, og mange af dem er høje i calcium, heriblandt spinat og grønkål.

For eksempel indeholder 200 gram kogt bladgrøntsager cirka 268 mg calcium, svarende til omkring 21% af den mængde, du har brug for på en dag.

Særligt kål er et god kilde til calcium, idet det optages bedre i kroppen end spinat, som gør det til en superfood og godt alternativ til plantebaseret tilførsel af calcium til din daglige kost.


 

Få inspiration hvis du døjer med fordøjelsesproblemer!

Tilmeld dig vores månedlig nyhedsbrev.