Oppustethed og luft i maven

23 jan, 2023 | Behandling, Ernæring, Kroppen

Mange mennesker med IBS oplever overdreven luftdannelse. Det kan være en stor kilde til forlegenhed og ubehag. Og den resulterende stress kan have en negativ indvirkning på livskvaliteten og produktiviteten.

Overdrevet luftdannelse kan skyldes forskellige årsager og det er derfor svært at behandle overdreven gas, fordi ingen enkelt behandling virker for alle. Mad, der giver en anden gas, generer dig måske ikke. Og terapier, der lindrer gas for en anden, hjælper måske ikke dig. 

Nogle teorier går ud på at stress kan påvirke vores evne til at håndtere den normale mængde luft i tarmene, som kan forstyrre nerverne og skabe kortvarige smerter.

Andre teorier peger på at det er de fysiologiske og bakterielle balancer i tarmene, der kan skyldes øget oppustethed og luft i maven, særligt hos IBS patienter, som også typisk oplever andre symptomer, såsom kronisk træthed, forstoppelse, diarré og uregelmæssige toiletvaner. 

Hvad forårsager overdreven luftdannelse hos mange mennesker?

Det er normalt at give gas omkring 13-21 gange om dagen. Bøvsen lejlighedsvis under og efter måltider er også normalt. 

Mængden af gas, du producerer, afhænger af din kost og andre individuelle faktorer. Der er to hovedkilder til gas i tarmen hos mennesker generelt.

Luftdannelse

Det er normalt at man synker luft i små mængder, når man spiser og drikker. Du kan synke mere luft, hvis du spiser hurtigt, sluger væske, tygger tyggegummi eller ryger. Bøvsen fjerner det meste luft, men en lille mængde kan passere fra maven til tyndtarmen.

Bakterieproduktion

Din tyktarm indeholder bakterier, der understøtter sunde afføringer. Nogle kulhydrater (sukker, stivelse og fibre) fordøjes dog ikke fuldstændigt i maven og tarmene. Disse fødevarer skal nedbrydes af bakterier i tyktarmen. Under denne proces producerer bakterier lugtfri gasser som kuldioxid og metan og små mængder ildelugtende komponenter som sulfid.

Hvorfor forårsager Irritabel Tyktarm overdreven gas?

Mange mennesker med IBS føler, at de danner for meget gas eller bøvser for ofte. Hos IBS Klinikken har vi flere bud på hvorfor man kan opleve oppustethed og luft i maven udover det sædvanlige. 

Fødevareallergier og intolerance

I nogle tilfælde kan der være tale om deciderede allergier, som f.eks. cølliaki (glutenallergi), hvorimod andre tilfælde kan oppustethed og luft i maven skyldes mavens og tarmenes manglende evne til at spalte kost, som typisk skyldes lav enzymaktivitet. 

En lav enzymaktivitet kan blandt andre føre til glutensensitivitet eller laktoseintolerans og fruktoseintolerance, hvor tarmene har svært ved at omsætte fruktose eller laktose ordentligt. 

Lav mavesyre og ph-balancen

Lav mængde mavesyre kan ofte føles som om der er for meget syre i maven og resulterer ofte i symptomer som sure opstød og halsbrand, men også andre mere klassiske IBS symptomer som oppustethed, luft i maven og uregelmæssige toiletbesøg. Særligt sure opstød og halsbrand kaldes også reflux og dyspepsi, som i fleste tilfælde ikke skyldes for meget mavesyre, men for lidt mavesyre og opstår ofte i forbindelse med ubalance i mavesyre pH. 

Naturligt skal mavesyre have en ph mellem 1-3, hvilket er et meget syrligt miljø, som svarer til et batteri. Hvis din mavesyre ændrer pH-værdien og er højere end 3, betyder det at den er mere basisk, hvilket ofte fører til problemer i fordøjelseskanalen.

Galdesalte underskud

Galdesalte er en af de primære komponenter i galden. Galde er en grønlig-gul væske fremstillet af din lever og opbevaret i galdeblæren. Ud over galdesalte indeholder galde kolesterol, vand, galdesyrer og pigmentet bilirubin.

Galdesalte hjælper med fordøjelsen af fedtstoffer. De hjælper også kroppen med at absorbere fedtopløselige vitaminer, som vitamin A, D, E og K.

Galde- og galdesalte laves i leveren og opbevares i galdeblæren mellem måltiderne. Et underskud af galde og galdesalte kan skyldes manglende produktion af galdesalte i leveren eller at man har fået fjernet sin galdeblære helt. 

Symptomerne ved galdesalte underskud er typisk oppustethed, luft i maven, ildelugtende prutter, diarré og mavesmerter. 

Fiberfermentering

Fiberfermentering er en gæringsproces, som naturligt sker i tyktarmen og kan på en måde også beskrives som en fødevareintolerance, hvis der er tale om fiberfermentering i tyndtarmen. Ved mange IBS patienter sker fiberfermentering i tyndtarmen, som oftest skyldes en bakterieovervækst.

Mange fiberholdige fødevarer kan derfor ofte forværre IBS symptomer, især dem, der indeholder specifikke kulhydrater kaldet FODMAP’er (fermenterbare oligo-, di- og monosaccharider og polyoler). FODMAPer findes i hvede, byg, mælk og visse frugter og grøntsager.

Disse fødevarer kaldes også høje FODMAP’er og resulterer som regel i overdreven luftdannelse i maven. 

Eksempler på fødevare, som er høje på FODMAP’er:

  • Korn: hvede, rug og byg
  • Frugter: æbler, vindruer, kirsebær, dadler, grapefrugter, mango, pærer og vandmeloner
  • Grøntsager: jordskokker, asparges, kål, hvidløg, porrer, bønner, løg
  • Mejeri: kokosmælk, is, mælk, ost, sojamælk og yoghurt
  • Drikkevarer: sodavand og juice med højt indhold af fruktose og kunstige sødemidler

Langvarig FODMAP-eliminering kan dog være usundt, idet høje FODMAP’er også kan bidragemed en del vigtige næringsstoffer, som vi mennesker har behov for. 

Det er derfor vigtigt at man laver en personlig plan for FODMAP-eliminerende kost i samarbejde med en diætist eller kostvejleder, hvor der laves en plan for re-introduktion. 

Hvordan behandles oppustethed og luft i maven?

Der er mange behandlinger for overdreven gas, som kan lindre dit ubehag. Det tager nogle gange et stykke tid at finde ud af, hvad der er årsagen til netop din overdreven luftdannelse i maven og hvad der virker for dig. 

Og det er en god idé at bruge en daglig dagbog til at overvåge din kost og afføring.

Den mest effektive behandling er ofte at ændre din kost for at undgå fødevarer, der forværrer gas. 

Mange mennesker med IBS reagerer godt på en lav FODMAP diæt, hvorimod andre ikke kun kan nøjes med at udelukke høje FODMAP’er, men kræver en mere restriktiv tilgang til kostomlægningen. 

Derudover findes der både håndkøbsmedicin og kosttilskud, der kan reducere generende gas. Dog har mange af disse produkter kun en lindrende effekt og bidrager i fleste tilfælde kun til kortvarig behandlingseffekt. 

Balance i tarmflora kan ofte skabe lindring i oppustethed og luft i maven og kræver et probiotisk tilskud af høj kvalitet eller inddragelse af specifikke fødevare i kosten med høj probiotisk effekt.

Probiotisk tilskud kan desuden også bidrage mange sundhedsfordele i resten af kroppen udover at genskabe balance i tarmflora. Probiotiske mælkesyrebakterier spiller også en rolle ift. immunforsvar, nerveforbindelse og bidrager også til produktion af lykkehormoner. 

Behandling er normalt bedst med en tilgang, der kombinerer kost- og livsstilsændringer samt fysisk aktivitet og stresshåndtering i dagligdagen. 

Kontakt os gerne for at finde den rigtige kombination af behandlinger til netop dine symptomer.

 

Få inspiration hvis du døjer med fordøjelsesproblemer!

Tilmeld dig vores månedlig nyhedsbrev.