Sammenhæng mellem Endometriose og Irritabel Tarmsyndrom

26 feb, 2021 | Endometriose, Behandling

Sammenhæng mellem Endometriose og Irritabel Tarmsyndrom 

Endometriose er en kronisk underlivssygdom, som rammer 5-10 % af kvinder i den fødedygtige alder i Danmark. Ved endometriose ses livmoderslimhinde andre steder end i livmoderen, hvilket kan forårsage en række invaliderende følgesymptomer, såsom underlivssmerter, menstruationssmerter, træthed, infertilitet samt mave-tarmproblemer.

Endometriose har store negative konsekvenser for både den enkelte kvinde og for samfundet. Symptomerne ved endometriose kan være meget forskellige fra kvinde til kvinde og stemmer ikke altid overens med sværhedsgraden af sygdommen eller placeringen af endometriose-vævet. Derfor kan kvinder med mild grad af endometriose opleve store gener, imens kvinder med svær grad af endometriose kan være mindre påvirkede.

Dog påpeger et dansk forskningsprojekt fra 2017, udført af Aarhus Universitet, Aarhus Universitetshospital og Endometriose Foreningen, forekomsten af irritabel tyktarm (IBS) på 67 % hos kvinderne med endometriose, samt understreger samtidigt behovet for en tværfaglig behandling af endometriose.

Metoden for forskningsprojektet bygger på, at kvinder med endometriose ofte fortæller om at være generet af mave-tarmsymptomer, der ofte ses ved symptomer på mave-tarmlidelsen IBS. Det danske forskningsprojekt understreger yderligere at, selvom flere undersøgelser har peget på en øget forekomst af IBS hos kvinder med endometriose sammenlignet med kvinder uden endometriose, så mangler der stadig undersøgelser af høj kvalitet til at undersøge forekomsten, hvor der samtidig tages højde for, om der sidder endometriose i tarmen.

Med andre ord er der mange kvinder med diagnosen IBS, der ikke er udredt, om de har forekomst af endomestiose i tarmen og underlivet, og om endometriose forårsager deres IBS symptomer.

 

 

 

 

Fejldiagnosticering

Kvinder med endometriose oplever ofte irritabel tarmsyndrom symptomer, såsom oppustethed, mavesmerter, diarré, forstoppelse, kvalme, opkastning. Der er mange patienter med endometriose, der primært har mave-tarm symptomer, som ofte fejldiagnosticeres med irritabelt tarmsyndrom (IBS) og ikke får fuldstændig lindring med behandlingen, netop grundet den manglende diagnosticering af endometriose. Det kan derfor være, at endometriose er årsagen til IBS-symptomer; derfor er det vigtigt at overveje endometriose i differentieringsdiagnosen for kvinder, især dem der oplever mave-tarmsymptomer i forbindelse med menstruationscyklussen. 

Læs mere om IBS her.

 

 

Endometriose og SIBO

Endometriose har således også en anden mave-tarm-tilstand kaldet Small Intestinal Bacterial Overgrowth (SIBO), på dansk kaldet Bakterieovervækst i Tyndtarmen, som også er tæt forbundet med irritabel tyktarm syndrom, IBS, hvor forekomst af SIBO er op til 85% hos patienter med IBS.

Den øgede risiko for SIBO hos endometriose-patienter skyldes sandsynligvis betændelse fra endometriose, der forårsager en reduktion eller ændring af tarmmotilitet og bakterier. Mens SIBO er et af de mange problemer forbundet med endometriose, er det hermed også vigtigt at tage fat på ved en eventuel behandling eller symptomudredning af lidelsen. 

Læs mere om SIBO her.

 

 

 

Få inspiration hvis du døjer med fordøjelsesproblemer!

Tilmeld dig vores månedlig nyhedsbrev.