VITAMIN A – Immunforsvarets byggesten

11 okt, 2022 | Ernæring, Kroppen

Vitamin A er en vigtig komponent i immunfunktionen, især slimhindesundhed og forsvar i tarmen. Ved mangel på vitamin A kan inflammation øges.

A-vitamin produceres ikke af vores kroppe, det skal komme fra vores kost. Vitamin A-mangel forårsager en hærdning (keratinisering) af vores slimhinder, så øjne, hud og fordøjelsesproblemer er almindelige.

Vitamin A-mangel kan også forekomme hos voksne med sygdomme i mave-tarmsystemet, der forstyrrer absorptionen af ​​vitamin A. Disse omfatter:

👉SIBO og SIFO (svampeovervækst)
👉Cøliaki
👉Cirrhose af leveren (skrumpelever)
👉Bugspytkirtelinsufficiens
👉 Galdegangsforstyrrelse
👉Giardiasis
👉Gastrisk bypass

Animalske fødevarer såsom indmad, økologisk græsfodret mejeriprodukter og fede fisk, giver den bedste kilde til vitamin A.
Visse faktorer såsom proteinmangel og zinkmangel kan påvirke vores evne til at optage carotenoider og også evnen til at omdanne carotenoider til vitamin A.

Lyse, farverige vegetabilske fødevarer er rige på carotenoider, som kan omdannes af kroppen til vitamin A.
Spinat, gulerod, hele vinterens squash og græskar, amarant, majroer, romainesalat, syre, kirsebær, abrikoser og asparges er nogle af de rigeste kilder til carotenoider.

Det vigtigste enzym, der er ansvarligt for beta-carotenomdannelse til retinal, er beta-caroten 15,15′-monoxygenase (BCMO1).

Nyere forskning viser, at 50 % af de undersøgte kvinder ikke var i stand til effektivt at omdanne carotenoider til vitamin A på grund af varianten af dette enzym.

Hvis du har denne genvariant (SNP), har du muligvis brug for mere vitamin A, end du tror, ​​og du kan have gavn af tilskud.

Vitamin A mangel og Irritabel Tarm

Mennesker med IBS er særligt udsatte når det kommer til effektiv absorbering af næringsstoffer i tarmen grundet ubalance i tarmflora samt mulige infektioner og skader på slimhinder.

Ønsker du at konsultere dig med os omkring dine malabsorptions problematikker, så kontakt os eller book en tid til en samtale. 

 

Få inspiration hvis du døjer med fordøjelsesproblemer!

Tilmeld dig vores månedlig nyhedsbrev.